Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Ta del av vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om aktuella händelser.
Generell
Förskola
Grundskola
Gymnasium
Kurser

Våra föreläsningar

Planerade öppna föreställningar

Medalgon agentur arrangerar följande öppna föreläsningar, sorterat efter bokstavsordning. Föreläsningarna vi arrangerar varierar från termin till termin - de föreläsningar vi har haft under tidigare terminer kan bokas direkt till din arbetsplats.

Vill ni se vilka föreläsningar som finns nära er, se respektive ort. Vill ni boka någon föreläsare till er? Kontakta oss på 08-28 66 90 eller maila till peter.wittorf@medalgon.se.

lecture/course image

Att möta ilska, aggression och starka känslor hos barn

Barn beter sig bra om de kan – och de explosiva barnen gör så gott de kan, säger psykologen Ross Greene. Att möta och stötta barn i affekt och samtidigt se till att övriga barn inte far illa kräver sinnesnärvaro, emotionell balans och en stor portion tålamod. Maria-Pia ger dig verktyg för att utveckla din impulskontroll, självkänsla och empati, samt för att hantera stress, oro och konflikter.

"Föreläsningen tog upp alla aspekter av ilska och starka känslor hos barn, saknade inget. Bästa föreläsningen jag varit på, stort tack!"

"Upplyftande, rolig, lättsam, intressant! Bra tips och idéer!
4,8 Betygssnitt senaste föreläsningen

Boka

lecture/course image

Att skapa en stressfri och känslosmart förskola

Tack för en otroligt inspirerande föreläsning igår! Vilken erfarenhet och värme du har. Tack för att du bjöd oss på så mycket av ditt liv och din fantastiska erfarenhet! Jag kommer alltid att rekommendera dina föreläsningar! Eva Wessel, Lekskolan i Uppsala

Hjärnforskare höjer nu rösten och pekar ut självkännedom som ett av de viktigaste verktygen för att förebygga och stoppa stress hos både barn och vuxna.

Så vad behöver du veta om stress, om hjärnan och om känslor för att skapa en stressfri och känslosmart förskola? Att det är smart att förstå och kunna handskas med känslor håller du säkert med om, men vad behöver du förstå om dig själv, barnen och andra vuxna för att lyckas? Detta är kanske en av de viktigaste föreläsningarna, både för dig och för förskolan?

Boka

lecture/course image

Att undervisa elever med Asperger och ADHD framgångsrikt

Att utveckla tydiga, konkreta anpassningar i lärmiljön – praktiskt material och ett handfast stöd för ökad likvärdighet och bedömning i inkluderad och anpassad undervisning på högstadiet och gymnasiet. 

Anpassningar som ger alternativa vägar för elever att lyckas:

- Anpassade prov och övningsuppgifter där alla elever får samma möjlighet
- Alternativa möjligheter att bedöma och mäta förmågor
- Kontinuerlig uppföljning och utvärdering som ger eleven struktur, tydlighet och förutsägbarhet
- Strategier och praktiska rutiner som leder till en implementering av anpassade lärmiljöer - hur jobba med planering, utformning av material, utförande fram till bedömning

Boka

lecture/course image

Den Lyckliga Pessimisten

Den perfekta personalaktiviteten!

En humorföreställning om optimist-maffian, självhjälpsböcker och hysterisk mindfulness - en lektion i att livet inte är så jäkla enkelt som optimisterna vill få oss att tro!

Med lika delar humor och psykologi levererar Jan Bylund och Mattias Lundberg träffsäkra analyser med hög igenkänningsfaktor... 

 " Vi låg dubbelvikta av skratt"
" Så underbart befriande"
" Genialt"

Boka

lecture/course image

Ett Nej är alltid ett Nej!

I den nya läroplanen för förskolan, kommer förskolan ha ansvar att lära barnen om sin kroppsliga integritet. En skrivning som delvis är kopplad till fall där vuxna – i eller utanför förskolan – förgripit sig på barn.

– För att barnen ska kunna uttrycka vad som hänt måste de också förstå sin rätt till den egna kroppen.

Sexuella övergrepp och kränkningar är ett stort, viktigt och högst aktuellt ämne. Passa på att göra något konstruktivt också för er verksamhet.

"Du fångade mitt intresse, du väckte nyfikenhet, jag ville veta mer under tiden jag lyssnade.  Din röst är behaglig att lyssna på. Det finns så mycket positivitet i din föreläsning som gav mig kunskap och hopp." Maria

Boka

lecture/course image

Flickor har också ADHD-Stoppa inte huvudet i sanden

OBS! Nytt datum 23 maj för Göteborg!

Agera i tid! Förutom att det är viktigt att veta VAD adhd är och hur man känner igen det så behöver man också veta HUR man gör. 

Här följer några saker som Jessica tipsar om:
✔ Hur du kan upptäcka adhd (add) hos tjejer
✔ Hur du kan anpassa i skolan
✔ Hur du som förälder kan bemöta
✔ Hur du kan stödja hon som har adhd
✔ Hur du kan må bättre som förälder
✔ Hur du som lärare kan hjälpa 

Eftersom flickor i högre grad än pojkar klarar/väljer att anpassa sig och härma ett socialt accepterat beteende riskerar vi missa deras ADHD. Diagnosen blir istället ångest eller depression, där orsaken antas vara familjerelationer eller annat.

”Vad jag tycker var bra? Allt, strategierna, engagemanget och värmen”

Boka

lecture/course image

Förskolebarn som sticker ut

Syftet med föreläsningen "Förskolebarn som sticker ut” är att ge ledtrådar till olika svårigheter (oavsett om de räcker för en diagnos eller inte) för att utifrån dessa ta steg vidare - som att direkt komma igång med att pröva olika grundläggande strategier - utan att tappa tid i väntan på en ev resurs, eller utredning

Tyvärr tenderar tiden det tar att få hjälp av till exempel BUP allt längre tid. Endast 3 av 21 landsting klarar handläggning inom 30 dagar.  Läs SVT Nyheter!

“...mest pedagogiska föreläsningen jag varit på under alla mina år som lärare...”

Boka

lecture/course image

GLÄDJE NU – varje dag!

Glädje Nu - Varje Dag! Det skriver nog alla under på, alla dagar i veckan! Men hur gör man?

På många arbetsplatser förekommer symptom på stress hos de anställda. Inledningsvis blir det kortare sjukskrivningsperioder, stress parat med  dålig sömn ger följdeffekter i form av depressioner och långtidssjukskivningar. En frånvarande kollega påverkar de andra på arbetsplatsen och så vidare i en dålig cirkel. Stress är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Stress i sig själv är inte farligt, men utan återhämtning är det skadligt.

OK! Vi erkänner detta är till 100% en inspirationsföreläsning. Den innehåller dock konkreta tips och råd!

Alla längtar efter glädje, lycka och välbefinnande. Att känna att det är spännande och inspirerande att få börja en ny dag, gå till jobbet och känna sig nöjd när man går därifrån.

Med relativt enkla medel kan vi boosta glädje-kontot, skratta och le. Och dessutom sprida glädjen vidare till kollegor och dem vi möter i arbetslivet. 

Boka

lecture/course image

Hur vi får Hemmasittare att längta till skolan

Antalet elever med omfattande frånvaro, så kallade hemmasittare, ökar för varje år. Som jämförelse motsvarar det den årliga budgeten för drygt 300 grundskolor i Sverige. I föreläsningen beskriver Titti Ljungdahl lyckade projekt som har genomförts i Mölndal för att minska frånvaron och att få tillbaka hemmasittare till skolan igen.

Titti Ljungdahls förhoppning är att föreläsningen ska ge inspiration och idéer till hur vi förebygger frånvaro och utanförskap och skapar en skola som passar alla. En skola att längta till!

Boka

lecture/course image

KURSDAG-Lyckade möten med besvärliga människor

För dig som snabbt vill bli en proffsig och säker mötesledare!

 Kurspris 2.900kr exkl moms
- Konkreta övningar
- Fler verktyg och metoder
-Teori och praktik blandas

Listan på besvärliga personer kan göras lång. Konfliktorienterade samtal tar mycket energi och kraft. I värsta fall leder de till utmattning, ångest och sjukskrivningar.

Men hur skulle det kännas att kunna bemöta de här besvärliga personerna med lugn, fokus och närvaro? 

Under kursen får du ta del av både forskning och värdefull kunskap om hur du kan bygga din bästa bemötandestil och hur du hanterar besvärliga personer
Kursen en ger dig verktygen för att
• Bemöta besvärliga personer
• Hålla distans och vara professionell
• Styra samtal och möten medvetet
• Behålla lugnet

Boka

lecture/course image

Ledarskap i klassrummet-Pedagogisk skicklighet i praktiken

Missa inte Dr John en GURU för många lärare i hela Sverige!
Föreläsningen beskriver pedagogisk skicklighet utifrån hundratals verksamhetsbesök och observationer samt Johns erfarenhet som rektor och fortbildare med ledarskap som specialitet.

John Steinberg är fil dr i pedagogik, föreläsare och författare till drygt 50 böcker, bl a Ledarskap i klassrummet, Lärarskicklighet och sin nya bok Värdegrundsarbete i praktiken. 

" Min guru!" U Österlindh

Boka

lecture/course image

Lugn i sinnet

Vi är skapade för att under perioder utsättas för stress. Det skärper våra sinnen, ökar blodtillförseln och hjälper oss att klara av akuta, livsavgörande situationer. Vad vi däremot inte är skapade för, är att leva med stress under långa perioder utan möjlighet till återhämtning. Det är då vi kör slut på oss.

Lugn i sinnet är en uppmuntrande föreläsning som hjälper dig att få mer balans i livet.

"A-ha upplevelse (jag är verkligen inte ensam om detta), en riktig väckarklocka att förändra saker i mitt liv och ansiktsmassage, tack vare alla skratt. Tack för en superfin kväll!"

Boka

lecture/course image

Lyckade möten – konsten att hantera svåra samtal och besvärliga personer

Målet med föreläsningen är att du ska få kompetens att hantera möten oavsett vem du har framför dig.

Du får konkreta verktyg, råd och tips som du kan tillämpa direkt efter föreläsningen.

Målgrupp
Alla som arbetar med mänskliga möten har nytta och glädje av föreläsningen – pedagoger, informatörer, handläggare, personal inom vård och omsorg, försäljare, chefer, projektledare och övrig personal som har möten i arbetslivet.

Vanlig reaktion för deltagare som lyssnat på Cecilia: Detta borde alla i personalen lyssna på!

Boka

lecture/course image

Mvh/Livet-Stålmannens pappa 2.0

Fristående fortsättning på "Jag är inte Pappa till en Skitunge. Jag är Pappa till Stålmannen", som  handlade om hur han upplever sitt liv som pappa i en familj där ett av barnen har Autism, Tourette, ADHD och Asperger. 

Årets mest spännande föreläsning
​Vad händer med en människa när livet en dag kommenderar Halt och Helt om? 
Med utgångspunkt i sin egen livsresa tar Fredrik upp frågor och erfarenheter om självledarskap och Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.  Hans erfarenheter som pappa har inneburit  den största utvecklingen och en inre resa som har utmanat hans tidigare sätt att se på livet.

Boka

lecture/course image

Skolframgång i det mångkulturella samhället

OBS! Fortsatt kampanjpris 495 kr exkl moms

Skollagen och majoriteten av den svenska befolkningen är eniga. Unga människor ska oberoende av kön, social bakgrund och etnicitet kunna ha samma framtidsmöjligheter. 

Samtidigt visar utbildningsvetenskaplig forskning på generellt försämrade skolprestationer, ökad skolsegregation och stora skillnader i genomsnittliga betygsnivåer mellan skolor.

Vilka är framgångsfaktorerna i mångkulturella skolor?

Avgörande är inte bara en skolkultur där elever kan vara olika utan även, som Mats Trondman säger i sin sammanfattande analys: att eleverna kan lära sig så att de lär sig att de kan lära sig

Mats Trondman. En forskarståuppare med tusen tungnedslag i minuten, en estradör med socialt hjärta. Det är få talare som kan behandla allvarliga seriösa ämnen med så mycket humor, utan att det blir plumpt.

"En riktig kioskvältare-En tornado av skratt" - Sagt av Rapparen Petter

Boka

lecture/course image

Skulle Du Vilja Ha Dig Själv som Kollega?

OBS! En utmärkt personalaktivitet! Skratta tillsammans åt igenkänning. Öka förståelsen för andras, och ditt eget agerande. Aha, är det så..

Möt Angela Ahola i en mycket underhållande föreläsning om beteenden på jobbet och privat.

En föreläsning som beskriver vilka hysteriska utmaningar det innebär att vara människa och förklarar att det förmodligen inte är ditt fel att det blev som det blev – snarare någon annans.

En varning är dock på sin plats. Föreläsningen riskerar för vissa åhörare att landa i slutsatsen att man faktiskt själv är inblandad i sitt eget liv;...

”Den här föreläsningen borde alla lyssna på!” ”Bland det bästa jag någonsin hört!” ”Jag trodde aldrig att en psykolog kunde vara så här rolig"

 

Boka

lecture/course image

Värdegrundsarbete i praktiken – Hitta styrkorna

Konsten att hitta styrkorna: Värdegrundsarbete ska vara mycket konkret, tydligt och träna beteende. Vi behöver gå ifrån ett bristperspektiv till att synliggöra (via Styrkestjärnan) elevernas styrkor.

Innehåll:

- Beskrivning av ett värdegrundsprojekt med beteende i centrum
- Hur man gör en Styrkestjärna
- Teorin om styrkor och varför styrkeperspektivet bidrar till välmående och lärande
- Uppdraget - att hitta och förädla individens talang och styrkor trots att man är i en grupp.

Boka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!